Kuća kostrenskih pomoraca

Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca kroz interaktivan pristup predstavlja projekt očuvanja i njegovanja kulturne i tradicijske baštine.

Kuća kostrenskih pomoraca predstavit će na suvremen način život i ulogu pomoraca u društvu i ponuditi odgovore na pitanja o tome tko je zapravo pomorac, kako on živi, što osjeća i što doživljava, ali i kakav je njegov utjecaj na društvo budući da putuje svijetom i u svoju lokalnu zajednicu donosi utjecaje drugih kultura. Također će aktualizirati sve teme vezane za pomorstvo.

Provedbom ovog projekta rješava se problem napuštenog i samo djelimično uređenog područja Sv. Barbare koje je dijelom zauzeto industrijom. Opremanjem i puštanjem u rad Kuće kostrenskih pomoraca u prostoru bivše škole i uređenjem okolice, unaprijedit će se prvenstveno nematerijalna i (pokretna) materijalna kulturna baština Kostrene, povećat će se njezina atraktivnost za turističke posjete unutar i izvan sezone, a mještanima omogućiti novi prostor okupljenja i aktivnosti. Otvorit će se nove mogućnosti za proširenje turističke ponude i drugih gospodarskih aktivnosti na lokaciji, a sama Kuća kostrenskih pomoraca generirat će, direktno i indirektno nova radna mjesta.

U Kući kostrenskih pomoraca bit će postavljena stalna multimedijalna izložba, jedinstveni interaktivni postav za kojeg se planira da će privući 1.500 posjetitelja godišnje. Povremene izložbe kojima će se upotpunjavati sadržaji stalnog interaktivnog postava bit će  postavljene 2 do 3 puta godišnje, a godišnji program rada predviđa i druge saadržaje koji će se u različitim prigodama organizirati na lokaciji (koncerti, predstave, projekcije, revije, prezentacije i sl).