Kuća kostrenskih pomoraca

Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca kroz interaktivan pristup predstavlja projekt očuvanja i njegovanja kulturne i tradicijske baštine.

Kuća kostrenskih pomoraca će na suvremen način predstaviti život i ulogu pomoraca u društvu kroz odgovaranje na pitanja tko je pomorac, kako on živi, što osjeća i što doživljava, ali i kakav je njegov utjecaj na društvo budući da putujući svijetom donosi utjecaje drugih kultura. Također će aktualizirati sve teme koje su vezane za pomorstvo.

Provedbom ovog projekta rješava se problem napuštenog i samo djelomično uređenog područja Sv. Barbare koje je dijelom zauzeto industrijom. Opremanjem i puštanjem u rad Kuće kostrenskih pomoraca u prostoru bivše škole i okolice unaprijedit će se prvenstveno nematerijalna i (pokretna) materijalna kulturna baština općine Kostrena, povećat će se njezina atraktivnost za turističke posjete unutar i izvan sezone, dovest će se turisti u ovo područje, a mještani će imati novi prostor za aktivnosti. Otvorit će se nove mogućnosti za proširenje turističke ponude i drugih gospodarskih aktivnosti, a sama Kuća kostrenskih pomoraca generirat će, direktno i indirektno, nova radna mjesta.

U Kući kostrenskih pomoraca biti će postavljena stalna multimedijalna izložba, jedinstveni interaktivni postav za kojeg se planira da će privući 1.500 posjetitelja godišnje. Povremene izložbe, kojima će se upotpunjavati sadržaji stalnog interaktivnog postava bit će  postavljene 2 do 3 puta godišnje.