O Kući kostrenskih pomoraca

Navigare necesse est“, ploviti se mora odražava mističnu povezanost čovjeka i mora, staru koliko i samo postojanje. Kada je o Kostreni riječ, ploviti znači živjeti jer plovidba ovdje i jest način života.

Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca, mjesto je u kojem Kostrenjane možete upoznati i spoznati. Proniknuti u način života i emociju koja prati pomorca kada odlazi na plovidbu, ali i emociju onih koji ostaju, koji ga čekaju na kostrenskoj groti, pogleda uprtog prema pučini i srca ispunjenog samo jednom željom – vrati se doma… A kad se vrati s putovanja i njega će dočekati Kuća, širom otvorenih vrata, u kojoj smo za svih vas sačuvali kostrenski kamičić, sunca i neba bokunićkad dojdete, da najdete, kad dođete, da nađete, kako je to u svojim stihovima napisala kostrenska pjesnikinja Branka Kržik Longin.

Kuća kostrenskih pomoraca je baštinska institucija, interpretacijski centar koji objašnjava važnost pomorske tradicije na prostoru današnje Općine Kostrena, te prepoznaje sveukupnu materijalnu i nematerijalnu baštinu na području Općine Kostrena vezanu uz pomorstvo i definira ju kao razvojni potencijal koji osnažuje identitet lokalne zajednice.