Otvoren Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca

1. prosinca 2023. | Događanja | Novosti

Kuću kostrenskih pomoraca otvorili su potpredsjednik Vlade Republike i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut, voditeljica Odsjeka za provedbu integriranih teritorijalnih ulaganja Ivana Soža Savić, načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac.

Ministar Butković pohvalio je projekt i istaknuo značaj Kostrene na pomorskoj karti svijeta: -Prekrasan projekt koji izaziva emociju svima vama koji ste iz Kostrene i lijepa prigoda, uoči proslave Dana Općine blagdana sv. Nikole. Ovakvi projekti nas osnažuju i čestitam svima koji su ga realizirali. Očekujem da ćemo sljedeće godine krenuti u izgradnju lukobrana i lučice u Žurkovu. Mi spremno čekamo taj projekt, a ja ću ga kao ministar podržati, poručio je Butković.

Kuća kostrenskih pomoraca dio je zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka »Povežimo se baštinom«. U okviru projekta,  putem ITU mehanizama, dobivena su bespovratna EU sredstva u iznosu od 1,6 milijuna kuna, što u eurima iznosi nešto preko 212 tisuća eura dok je preostala sredstva osigurala Općina Kostrena.

Značaj povezivanja i osnaživanja projekata kulturne baštine istaknula je državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž: – Kao dijete iz pomorske obitelji s posebnom emocijom doživljavam temu pomorstva i čestitam svima na ovom uspješnom projektu.

Očuvanje pomorske baštine poduprla je i Primorsko-goranska županija u čije ime je na otvorenju sudjelovao i zamjenik župana Vojko Braut.

– Sretan sam da ste došli na ovu ideju i realizirali je, da ovjekovječimo ono  što je obilježilo ovaj naš kraj, osobito Kostrenu. Prekrasan projekt!

Kuća kostrenskih pomoraca smjestila se u prostoru bivše škole u Kostreni Sv. Barbari, dijelu Kostrene osobito poznatom po pomorskoj tradiciji i kapetanima. Kostrena je i danas sinonim pomorskog znanja i pomoraca svjetskog glasa, a pomorstvo je sukus njezinog kolektivnog identiteta.

Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca na suvremen način interpretira globalne teme vezane uz more, poput ekologije mora, pomorstva, navigacije i nepredvidivosti mora, ali i one lokalne, pa i intimne, o izazovima života pomoraca nekad i danas, o vječitoj podvojenosti između broda i kuće, specifičnostima Kostrene i zadužbinama njenih pomoraca kroz originalne predmete i interaktivnu multimedijsku interpretaciju. Svojim sadržajem i postavom priča  priču o dubokoj povezanosti Kostrenjana s morem.

– Naša Kuća nije velika, no potrudili smo se u njoj dočarati pomorački način života i utjecaj koji je ta profesija imala na čitavu našu zajednicu. Interijer predstavlja svojevrsno putovanje između neba, zemlje i mora, što je u prostoru predstavljeno kroz četiri cjeline – prizemlje kao more, prvi kat kao kopno, potkrovlje kao nebo te stubište koje ih povezuje i predstavlja putovanje, rekla je Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena pod upravlja Kućom.

Najveće i najznačajnije ulaganje u kulturu od samostalnosti Općine Kostrena, zaključeno je svečanim otvorenjem reprezentativnog objekta, taman uoči proslave Dana Općine.

– Ovaj projekta za Kostrenu ima sasvim posebno značenje, jer u svakom od nas Kostrenjana, izaziva osjećaj dubokog poštovanja prema prošlosti koja nas je gradila i koju želimo sačuvati. Mislim da Kostreni i svima nama nismo mogli dati bolji poklon za Dan općine. Kuća je obol našoj tradiciji, rekao je kostrenski načelnik Dražen Vranić.

Ukupna vrijednost radova i opremanja iznosi približno milijun eura. Kuća kostrenskih pomoraca novi je kulturno-turistički proizvod baziran na revitalizaciji materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine Kostrene.  Interijer predstavlja svojevrsno putovanje između neba, zemlje i mora, predstavljen u prostoru kroz četiri cjeline – prizemlje kao more, prvi kat kao kopno, potkrovlje kao nebo te stubište kao putovanje. Prostor prizemlja obuhvaća tematske cjeline o moru kroz koje se želi naglasiti utjecaj čovjeka na more i važnost očuvanja morskog okoliša kao i priče i predaje o moru. Postav prvog kata donosi priču o Kostreni, obitelji i ženskoj perspektivi, o kostrenskim pomorcima i kapetanima, životu na pučini i emocijama. Prostor potkrovlja nudi interaktivni sadržaj poput oceana znanja, brodskog dnevnika, nebesku, zemaljsku i satelitsku navigaciju i iskustvo plovidbe kroz VR naočale.