Otvorenje Interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca

24. studenoga 2023. | Događanja | Novosti

Kada je nešto toliko veliko i važno kao što je Kostreni more, onda zaslužuje dobiti počast u vidu nečeg trajnog i opipljivog kao što je Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca.

Otvorenje Kuće kostrenskih pomoraca

Prvog dana prosinca Kuća kostrenskih pomoraca otvorit će svoja vrata i to više no prigodno u ususret danima kada Kostrena slavi svoje svetce zaštitnike i svoj Dan, a ove godine i 30 godina postojanja kao samostalna Općina.

Protokolarni dio otvorenja za uzvanike (uz poziv), održat će se u petak 1. prosinca u 14 sati, a od 16 do 18 sati predviđen je prigodni program i obilazak Kuće za mještane. Mještani će Kuću moći razgledati i u subotu 2. prosinca od 10 do 17 sati te u nedjelju 3. prosinca, na dan Miće Mikulne, svečanog paljenja blagdanske rasvjete i prve adventske svijeće, uz neizostavnu okrijepu u obliku toplog čaja, kuhanog vina i fritula. U programu otvorenja na Trgu sv. Barbare nastupit će poznati kostrenski glazbenici Lado Bartoniček, Katja Budimčić Sabljar, Lucija Stipanović i ŽVS Luštrin.

Interpretacijski centar izveden je na tri etaže s površinom od 260 kvadrata. Optimalan broj posjetitelja koji istovremeno mogu razgledavati eksponate i koristiti multimediju je 30 osoba. S obzirom da se na dan otvorenja očekuje velik broj posjetitelja bit će organizirane vođene ture s trajanjem od 20-tak minuta, a vrijeme čekanja na ulazak u Kuću posjetitelji će moći ugodno provesti uz glazbu i okrijepu na  natkrivenom Trgu ispred Narodne čitaonice u Sv. Barbari.

Nakon otvorenja Kuće, na istoj lokaciji u Sv. Barbari, u nedjelju 3. prosinca od 13 do 17 sati održavat će se Mića Mikulna, a u 17 sati svečano paljenje blagdanske rasvjete i prve adventske svijeće.

U nedjelju popodne Kuću kostrenskih pomoraca posjetit će i sudionici 25. hodočašća Svetištu sv. Nikole u Kraljevicu.

Kostrena u ponedjeljak, 4. prosinca slavi Barbarinu. Na Barbarinu će Kuća kostrenskih pomoraca biti otvorena od 17 do 20 sati. Sveta misa u crkvi sv. Barbare služit će se u 18 sati, a nakon mise nastavak druženja bit će na natkrivenoj terasi uz čaj, kuhano vino i fritule.

O projektu

Kuća kostrenskih pomoraca dio je projekta Urbane aglomeracije Rijeka »Povežimo se baštinom«. U okviru projekta  putem ITU mehanizama dobivena su bespovratna EU sredstva u iznosu od 1,6 milijuna kuna dok je preostala sredstva za uređenje i opremanje osigurala Općine Kostrena. Ukupna vrijednost radova i opremanja iznosi milijun eura. Kuća kostrenskih pomoraca novi je kulturno-turistički proizvod baziran na revitalizaciji materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine Kostrene.

U realizacij projekta velik doprinos dao je Savjetodavni odbor:

  • Tomislav Tijan
  • Branimir Šoić
  • Igor Stipanović
  • Darko Glažar
  • Bero Vranić
  • Vjekoslav Bakašun
  • Tatjana Smeraldo
  • Željka Egredžija
  • Branka Kržik Longin

Kuća kostrenskih pomoraca predstavlja svojevrsno putovanje između neba, zemlje i mora, a što je u prostoru predstavljeno kroz četiri cjeline – prizemlje kao more, prvi kat kao kopno, potkrovlje kao nebo te stubište koje ih povezuje i predstavlja putovanje. Prostor prizemlja obuhvaća  tematske cjeline “more je život”, “čuvajmo more”, “trebamo more” i “more je u opasnosti” čime se želi naglasiti utjecaj čovjeka na more, njihova međusobna ovisnost i važnost očuvanja morskog okoliša te izdvojenu cjelinu  s pričama i predajama o moru. Postav prvog kata interpretira priču o domu, obitelji i ženskoj perspektivi, o Kostreni, o pomorskoj službi i o kostrenskim kapetanima, o životu na pučini i toplini doma kojeg pomorac napušta prilikom svakog odlaska. Prostor potkrovlja nudi interaktivni sadržaj poput oceana znanja, nebesku, zemaljsku i satelitsku navigaciju i naročito zanimljivo interaktivno iskustvo plovidbe uz pomoć VR naočala.