Treće izdanje Miće Mikulne i blagdanska rasvjeta uveli Kostrenu u najsvečanije doba godine

4. prosinca 2023. | Događanja | Novosti

Mića Mikulna uz svečano paljenje blagdanske rasvjete i prve adventske svijeće uveli su Kostrenu u posebno razdoblje u godini, u period „Od sv. Barbare do sv. Lucije“.

Uz zanimljive sadržaje za djecu, fritule i vino, odjevena u blagdansko ruho Kostrena je zakoračila u najsvečaniji dio godine, u kojem obilježava blagdane svojih svetaca zaštitnika i Dane Općine, a razloga za posjet Kostreni u prosincu neće nedostajati, za što su se pobrinuli Turistička zajednica općine Kostrena, Općina Kostrena, Centar kulture Kostrena i brojni drugi organizatori sportskih i zabavnih programa.

Program je započeo trećim izdanjem Miće Mikulne, a ni promjena lokacije u posljednjem trenutku nije umanjila interes djece i roditelja za radionicama i predstavama ove zanimljive dječje manifestacije. Hladnoća i vjetar ponukali su organizatore iz Centar kulture Kostrena da donesu odluku o promjeni lokacije pa su dječje predstave i radionice iz Sv. Barbare preseljene na „staru“ lokaciju, u Narodnu čitaonicu u Kostreni Sv. Luciji gdje su održana i prethodne dvije Miće Mikulne.

Druženje je i ovoga puta proteklo u veselom ozračju, a najveće oduševljenje mališana očekivano je i ovoga puta izazvao dolazak omiljenog svetca djece – sv. Nikole s kojim su se mogli družiti i fotografirati u prigodno uređenom foto kutku. Osim u igri i zabavi, najmlađi su sudjelovali i sajanju, starom pomoračkom običaju međusobnog pomaganja u zajednici. Ove godine će se na svim kostrenskim manifestacijama „sajati“ za kupovinu uređaja za “palčiće” koji mjeri razinu kisika u krvi i pulsa, a koji će biti predan Odjelu za intenzivno liječenje novorođenčadi Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Uz brojne udruge i mještane, u sajanju će sudjelovati i Općina Kostrena.

Miću Mikulnu otvorila je predstava „Blagdanske ludorije“, namijenjena vrtićkoj i djeci nižih razreda osnovne škole. Nakon predstave, uslijedile su kreativne radionice na kojima su djeca izrađivala različite ukrasne predmete i blagdanske dekoracije, a sve što su izradili mogli su ponijeti za uspomenu. Kreativni program zaključen je edukativnom i zabavnom predstavom Dan u laboratoriju sv. Nikole u izvedbi popularnog dječjeg kazališta La La Land iz Zagreba kroz koju se želi potaknuti interes djece za STEM područjima.

Paljenje prve adventske svijeće i blagdanske rasvjete održano je u Sv. Barbari. Na prvu nedjelju došašća, mještani su se okupili ispred crkve sv. Barbare gdje je uz molitvu i nastup Line Banić upaljena prva adventska svijeća, a simboličnim zajedničkim pritiskom „gumba“, načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena Belma Džomba i ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac upalili su i blagdansku rasvjetu.

Druženje je nastavljeno uz nastup kostrenske pjevačice i aktualne natjecateljice u glazbenom showu The Voice Lucije Stipanović.