Manifestacije

Jesen u Kostreni

Jesen u Kostreni jedna je od najdugovječnijih kulturnih manifestacija u Kostreni i prstenu čiji je cilj približiti izvedbene umjetnosti publici i smijehom obojiti jesenske dane. Popularne kazališne predstave iz cijele Hrvatske, svrstale su Kostrenu i njezinu Narodnu čitaonicu u nezaobilazno mjesto druženja svih ljubitelja kazališta.


Proljeće u Kostreni

Proljeće u Kostreni manifestacija je namijenjena djeci i mladima koja se organizira u suradnji s Osnovnom školom Kostrena i Dječjim vrtićem „Zlatna ribica“. Kazališne predstave, gostovanja kazališnih skupina iz cijele Hrvatske, različite terenske radionice i prezentacije samo su dio zanimljivog tjednog programa. 


Kostrensko leto

 


Mikulna

Mikulna je tradicijski događaj pokrenut povodom proslave Dana Općine  Kostrena  i njezinog zaštitnika sv. Nikole. Posebno obilježje Mikulni dao je ponovno oživljeni kostrenski običaj Bratovštine sv. Nikole – “sajanje“, čin međusobnog pomaganja u zajednici. Nekad se „sajalo“ za pomorce koji više nisu mogli ploviti kao i obitelji koje su ostale bez svojih hranitelja, što na sreću više nije potrebno pa se danas običaj ponešto promijenio, no namjera je ostala ista – pružiti pomoć onim članovima lokalne zajednice kojima je to potrebno. Mikulna je prigoda kada u aktivnostima sudjeluje čitava Kostrena sredstva se prikupljaju na način da udruge posjetiteljima nude svoje radove, hranu, piće, kalendare i fotografiranje i predstavljaju različite aktivnosti u zamjenu za donacije. odnosno tradicijsko događanje s jednodnevnim okupljanjem svih kostrenskih udruga i ustanova i prezentacijom sajanja, donedavno zaboravljenog  kostrenskog običaja prikupljanja stvari za potrebite.


Kino u Kostreni – K.u.K.

Projekcije filmskih hitova na otvorenom prostoru kostrenska je publika odlično prihvatila pa se ovaj mali filmski događaj u kontinuitetu održava od 2018. godine, a uključuje i filmske projekcije za djecu i odrasle.


Glazbeni kamp PIG

Glazbeni kamp PIG  namijenjen je mladima od 14 do 18 godina koji imaju određeno predznanje sviranja instrumenta ili pjevanja, a imaju želju postati članom benda i iskusiti svjetla pozornice. Kamp je prvi put održan 2021. godine u formatu dvodnevne radionice na kojima su polaznici kroz rad s mentorima učili o funkcioniranju glazbenih sastava i organizaciji koncerata. Kamp organiziraju Centar kulture Kostrena i Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji u suradnji s Udrugom Ri Rock.


Dnevni boravak

Dnevni boravak kao prostor druženja, okupljanja, razgovora, prenošenja sjećanja i povijesti Kostrene, njegovanja tradicije i očuvanja baštine postao je platforma za razmjenu iskustava i upravo su u njemu uz pomoć kostrenskih udruga i ustanova stvoreni “Zapisi života”, usmena kostrenska povijest pomorstva, bogata pričama s dalekih putovanja, brigama s kraja, tužnim odlascima i radosnim sastajanjima, životu pomoraca i njihovih obitelji nekad i sad.


Aktivnosti u zajednici

Centar kulture Kostrena aktivno sudjeluje u organizaciji manjih programa namijenjenih različitim ciljanim i dobnim skupinama. Aktivnosti se prema potrebi organiziraju tijekom cijele godine i podrazumijevaju različite oblike suradnje između izvođača, udruga, ustanova i publike. Cilj programa je promicanje novih oblika kulturnih izričaja te njegovanje suradnje udruga, ustanova i publike.