Simpatične duše u Kostrenu donijele dašak dalekog Japana

21. lipnja 2024. | Novosti

U okviru programa Kostrensko leto Centar kulture Kostrena ugostio je u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, japansku filmsku ekipu dokumentarnog filma „Simpatične duše“.

Film “Simpatične duše” priča fascinantnu istinitu priču o Hokiichi Hanawi, slijepom japanskom nacionalnom učenjaku koji je tijekom svojih brojnih putovanja Japanom memorirao mnogobrojne japanske mitove i legende. Hanawa je potaknuo ljude da ih uklešu u drvene ploče kako bi se tiskale i sačuvale za buduće generacije. Sakupio je i objavio golemu zbirku od oko 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti. Zahvaljujući njegovoj predanosti očuvanju ove dragocjene baštine, priče drevnog Japana nisu zaboravljene i postale su jedan od stupova japanske kulture.

Životno poslanje Hanawe bilo je za dobrobit cijelog svijeta i budućih generacija, stoga je Japan Croatia Society pokrenuo projekt koji ima za cilj međunarodnim projekcijama filma “Simpatične duše” upoznati svijet s njegovim životnim djelom. Prva projekcija dokumentarnog filma održana je u Japanskom veleposlanstvu u Londonu u rujnu 2023., a međunarodna promocija Hokiichi Hanawa – Svjetskog filmskog pokreta kreće iz Hrvatske.  Priču o predanosti, volji i viziji koja je sačuvala japansko blago, osim u Kostreni, moći će vidjeti publika u Zagrebu, Varaždinu, Biogradu, Zadru i Dubrovniku uz potporu Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Uz projekciju je održana pprigodna modna revija s predstavljanjem modela japanske modne dizajnerice Ikuyo Umezawe iz Kyota koja kombinirajući tradicionalnu odjeću s japanskim kimono materijalima kreira visoko cijenjene, elegantne i originalne kreacije. Publici se predstavila i cijela japanska filmska ekipa koja o svom gostovanju u Hrvatskoj snima kratki film u svrhu promocije svake hrvatske festivalske destinacije na svakoj budućoj projekciji u svijetu kao i na popularnim digitalnim platformama.

Japan Croatia Society kroz filmsku turneju po Hrvatskoj povezuje dvije zemlje, a ujedno promovira njihova kulturna blaga i kulturni turizam, istaknuo je Edouard Tripković Katayama, predsjednik Japan Croatia Society sa sjedištem u Tokiju.