Jubilarno dvadeseto Proljeće u Kostreni

24. travnja 2023. | Novosti

Jubilarno dvadeseto Proljeće u Kostreni započelo je edukativnim koncertom “Čarolija ljudskog glasa” u izvedbi Vanje Zelčić i Igora Vlajnića i predstavom “Život s vagom” Udruge Hepatos.

Jedna od najdugovječnijih kostrenskih manifestacija je Proljeće u Kostreni koje ove godine obilježava dvadeset godina kontinuiranog održavanja. Manifestacija je namijenjena kostrenskim vrtićarcima i osnovnoškolcima, a realizira se u suradnji s Osnovnom školom Kostrena i Dječjim vrtićem Zlatna ribica.

Dvadesetak programa za dvadeset godina

Tjedan od 24. do 28. travnja obilježit će niz raznolikih aktivnosti za djecu – radionice, predstave, edukativna šetnja, kino projekcije…

Program Proljeća započeo je edukativnim koncertom “Čarolija ljudskog glasa” u izvedbi operne pjevačice Vanje Zelčić i profesora Igora Vlajnića. Glazbeni dvojac polaznicima 5. razreda prezentirao je moć ljudskoga glasa, pokazao poneku glasovnu vježbu, a zatim i izveo nekoliko prekrasnih skladbi.

Istovremeno, u školskom je holu održana predstava “Život s vagom” u izvedbi Udruge Hepatos koja je za sedmaše i osmaše imala vrlo emotivnu poruku o problemima današnjice koji vrlo često opterećuju upravo djecu tog dobnog uzrasta.

Predstave i kino projekcije

Lutkarski mjuzikl “Šumska priča” Produkcije Z razveselit će vrtićarce i dati im priliku da razviju empatiju prema šumskim životinjama. Priča prati krivolovca koji postavlja zamke po šumi u koju se uhvati srna. Vilenjak Zimzelen uz pomoć patuljka Buce, mede, zeke i sove oslobodi srnu, ali i krivolovca koji je i sam slučajno stao na svoju zamku.

I najmlađi osnovnoškolci uživat će u predstavi Produkcije Z, “Mudra glava malog mrava” .

Mali mrav se izgubio u travi i ne može pronaći put do svog mravinjaka. Putem susreće razne životinje ne bi li mu pomogle pronaći put. Pčelica mu napokon kaže gdje je mravinjak, ali i da mora požuriti kako bi spasio svoju braću od velike žabe koja je krenula na mravinjak. Mrav smisli lukav plan kako otjerati žabu…

Narodna čitaonica ugostit će brojna događanja u sklopu Proljeća u Kostreni

Za one nešto starije gostuje predstava Drugačiji, Kazališta Tirena, koja se bavi pitanjem kako je to biti drugačiji. Kako izdržati različitost, kako je prihvatiti kao svoju posebnost i osobnost, kako prihvatiti drugačije od nas? Pitanja su na koja ova predstava pokušava dat odgovor tinejdžerima.

U novom kostrenskom kinu u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji cijeli će se tjedan prikazivati filmovi za djecu pa će tako svaki razred pogledati po jednu projekciju. Program kino projekcija sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Edukativni programi

U suradnji s Crvenim križom Rijeka održat će se radionice izrade platnenih vrećica i EM kugli za 5., 6., 7. i 8. razrede.

Četvrtaši će uz stručno vodstvo Ranka Starca iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, prošetati do Solina i Soplja i razgledati predivnu prirodu u zaleđu Kostrene.

Član udruge Veli pinel, Edi Gustin s trećašima će održati likovne radionice na temu fraktala.

Udruga “Ekoregija” Kostrena i “Golub” Kostrena ugostit će u Rasadniku druge razrede i održat im pokazne radionice te predstavit svoj rad.

Jedan od najatraktivnijih programa ovog Proljeća je “Sigurno kroz djetinjstvo” u realizaciji MUP-a, Područnog ureda civilne zaštite Rijeka  i Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa koji će se održati na igralištu pored škole Kostrena. Podijeljeno na pet punkta, djeca će imat priliku upoznat se sa sustavom Civilne zaštite kroz zanimljive radionice, kvizove i prezentacije.

Nositelj i organizator Proljeća u Kostreni je Centra kulture Kostrena  u suradnji sa OŠ Kostrena i DV “Zlatna ribica”, a pod pokroviteljstvom Općine Kostrena.