Prezentacijom ideja i proglašenjem pobjedničkih timova zaključen Hackathon

1. srpnja 2022. | Novosti | Stori po svoju

 Prezentacijom ideja i proglašenjem pobjedničkih timova zaključen  je Hackathon, zanimljivo edukativno natjecanje na kojem je sedamdesetero djece pet dana rješavalo pet problema lokalne zajednice. 

Riječ je o aktivnosti u kojoj sudionici timskim radom uz pomoć modernih tehnologija pronalaze rješenja za konkretne probleme iz svakodnevnog života. Hackaton, koji se od 27. lipnja do 1. srpnja održavao u prostorima Centra tehničke kulture Rijeka okupio je 70 sudionika u dobi od 9 do 17 godina. Prvog dana natjecanja formirani su timovi koji su zajednički radili na problemima, odabranima u skladu s potrebama lokalne zajednice. Problemi, odnosno teme koje su timovi obrađivali bile su: Buka, Kakav zrak dišemo, Pametno sve oko nas, Moj kraj i Kvarner se igra.

Zadnjeg dana Hackathona polaznici podijeljeni u 21 tim prezentirali su svoje prijedloge i rješenja tročlanom žiriju koji je ocjenjivao njihove prezentacije, ali i kreativnost i funkcionalnost ideja. Odabrano je 5 najboljih, odnosno po jedna ideja od svakog problema.Timovi čija su rješenja odabrana kao najbolja, osvojili su vrijedne nagrade u vidu računalne opreme (gejmerske slušalice, stolice i tipkovnice, tableti, monitori).

Hackathon je jedan od programa u projektu Stori po svoju čiji je nositelj Općina Kostrena, a partneri su Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar kulture Kostrena. Uoči dodjele nagrada sudionicama su se obratili i zahvalili na sudjelovanju pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac te načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić koji je tom prilikom istaknuo: – Projekt Stori po svoju podupire naša nastojanja u stvaranju što kvalitetnijeg okruženja za život i rad našoj djeci i mladima. Ako želimo budućnost u kojoj će naši mladi biti uspješni lideri, poduzetnici i radnici, sposobni donositi odluke i nositi se sa izazovima, tada je važno da se uključimo i nastojimo stvoriti što više prilika za stjecanje novih znanja i potrebnih vještina kako bi u tome bili što uspješniji. Zahvaljujem svim sudionicima, našem Centru kulture Kostrena koji je preuzeo glavnu organizacijsku ulogu u projektu kao i Gradu Rijeci i Gradu Kraljevici koji su prepoznali važnost i uključili se u projekt.

Zadovoljstvo činjenicom da je kroz projekt do sada prošlog već gotovo 600 korisnika istaknula je ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac: – Mnogi naši korisnici su kroz ove aktivnosti otkrili svoje afinitete, spoznali što ih veseli i stekli nove vrijedne vještine. Iako je provedba ovakvog projekta dosta zahtjevna, i nama je ovo iznimno korisno iskustvo za daljnje povlačenje sredstava iz europskih fondova za neke nove projekte usmjerene na razvoj i dobrobit zajednice.

Projekt “Stori po svoju”, započeo u veljači 2021. a trajat će do veljače 2023. godine. Namijenjen je djeci i mladima u dobi do 29 godina s područja Urbane aglomeracije Rijeka koji su kroz projekt dobili priliku sudjelovati u preko 40 radionica, od STEAM radionica do radionica poduzetništva, osobnog i profesionalnog razvoja, društvenog angažmana te održivog razvoja kao i u mentorskim programima za osmišljavanje i provedbu projekata u cilju poboljšanja kvalitete života u lokalnoj zajednici, Hackathonu, kampovima i studijskim posjetima STEAM organizacijama i događanjima. Više informacija o radionicama možete pročitati na internet stranici Centra kulture Kostrena.

Projekt Stori po svoju financiran je u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.