Što nam donosi jubilarna 20. Jesen u Kostreni

10. veljače 2021. | Novosti

Jesen u Kostreni kulturna je manifestacija prvi put organizirana 2002. godine te 2021. slavi svoj dvadeseti rođendan.

Osmišljena je s ciljem obogaćivanja tmurnih i sivih jesenskih dana te popunjavanja svojevrsne praznine u kulturnom životu Kostrene i šire. Naime, tada se u tom razdoblju malo što događalo. Po završetku mnogih ljetnih zbivanja u Rijeci i okolici, nastupala je stanka do početka kazališne sezone. Sad je situacija drukčija te ima mnogo kulturnih zbivanja u cijelom području, ali Jesen u Kostreni učvrstila je svoje mjesto na kulturnoj karti Primorsko-goranske županije.

Dvjestotinjak kulturnih događaja tijekom devetnaest godina

Do prošle je godine Jesen organizirao Odbor za kulturu, odgoj i obrazovanje Općine Kostrena u suradnji s Narodnom čitaonicom u Kostreni Sv. Luciji, gdje su se tijekom godina održavala gotovo sva događanja, zahvaljujući podršci i financijskoj potpori Općine Kostrena i Primorsko-goranske županije. Od 2019. godine organizaciju preuzima Centar kulture Kostrena, no Odbor je odlučio ostvariti svoj plan dogovoren prije promjene organizatora.

Naime, tijekom prvih osamnaest godina Jeseni, sve su se predstave održavale samo jednom, nije bilo ponavljanja uz izuzetak Dramske kumpanije Čakavskog sabora Kostrena čije su se neke predstave ponovile. Stoga je plan bio za dvadesetu obljetnicu ponoviti najpopularnije predstave izvedene tijekom proteklih godina, i to na temelju rezultata ankete provedene na prošlogodišnjoj Jeseni.

Anketa je provedena online, kao i među gledateljima koji su, unatoč epidemiološkoj situaciji, dolazili pogledati predstave 2020. godine. Tijekom proteklih devetnaest godina u Kostreni su održana 34 koncerta. Od toga je jedan bio nastup ansambla Lado, jedno gostovanje iz Mađarske i jedan plesnjak. Održano je jedanaest izložbi i šest promocija knjiga. Gostovala su mnoga profesionalna i amaterska kazališta iz Republike Hrvatske i šire regije. Posljednjih su se godina održavale samo kazališne predstave zato što su bile posjećenije od ostalih događanja. Publika je imala priliku pogledati 136 predstava.

Publika je izabrala predstave za 2021. godinu

Odbor je za anketu izabrao četrdesetak najposjećenijih predstava. Međutim, dio izabranih predstava više se ne izvodi, a među njima su, nažalost, i predstave Jazavac u Kerempuhu i Istina, gostovanja koja su posebno oduševila publiku, pa je popis sveden na dvadesetak kazališnih djela. Sastavljena je anketa s ciljem da se izabere pet predstava koje bi se ponovile za dvadesetu godišnjicu.

Gledatelji su glasali i rezultati za prvih petnaest predstava su sljedeći:

 1. Ivan Šarić – stand-up nastup
 2. Zijah Sokolović: CABAres CABArei
 3. Tarik Filipović: Ćiro
 4. Teatroman : Muškarci su s Marsa, žene su s Venere
 5. ”Altteatar”, Sarajevo: Dame biraju
 6. Mjuzikl Jalta, Jalta u obradi obitelji Surian
 7. Teatar Exit: Kako misliš mene nema
 8. Teatar Exit i Teatroman: Ja, tata
 9. Teatar Gavran: Sladoled
 10. Teatar Exit: Munchausen
 11. Teatar Exit: Njuške
 12. Teatroman i Satiričko kazalište Kerempuh: Muškarci.hr
 13. Dramska kumpanija Katedre Čakavskog sabora Kostrena: Lutrija
 14. Kazalište Moruzgva i Ludens Teatar: Brodolomke
 15. Zuhra i Tin: Ocat i sin

Tarik Filipović osvojio je kostrensku publiku pa će, po svemu sudeći, ponovo gostovati

Na temelju rezultata ankete Centar kulture Kostrena pozvat će za ovogodišnju, jubilarnu dvadesetu Jesen u Kostreni prvih sedam ili osam predstava. Zašto? Na anketi je pisalo da će se ponoviti prvih pet predstava. Međutim, tijekom ove godine općenito je, zbog svima poznate epidemiološke situacije, ponuđeno veoma malo predstava koje bi odgovarale Jeseni. Isto tako, odlučeno je da se zasad neće pozvati gosti iz Sarajeva (Dame biraju), također zbog neizvjesne epidemiološke situacije.

Gostovanja će također ovisiti o financijskim mogućnostima, ali se nadamo da ćemo ove godine ponovno gledati Ivana Šarića, Zijaha Sokolovića, Tarika Filipovića, predstavu Muškarci su s Marsa, žene su s Venere Teatromana, mjuzikl Jalta, Jalta u obradi obitelji Surian, Kako misliš mene nema Teatra Exit, a možda i Ja, tata Teatra Exit i Teatromana.

Komičar Ivan Šarić dupkom je napunio dvoranu Narodne čitaonice

 

Fotografije preuzete s interneta.