U studenom kreću radionice projekta Stori po svoju

3. studenoga 2021. | Stori po svoju

U ponedjeljak 8. studenoga započet će prve radionice projekta „Stori po svoju“ čiji je nositelj Općina Kostrena. Djeca i mladi s područja Urbane aglomeracije Rijeka dobit će priliku sudjelovati u preko 40 programa, istražiti svoje interese i upoznati vršnjake s kojima će podijeliti iskustvo stvaranja, steći različite vještine koje će po završetku programa moći koristiti kroz djelovanje u školi, organizacijama civilnog društva i tijelima javnog sektora.

Prvi ciklus radionica bit će predstavljen u OŠ Kostrena i održavat će se u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji Kostreni u periodu od 8. studenoga do 31. ožujka, izuzev radionica glazbe i plesa koje se održavaju u Rijeci i Kraljevici. Radionice su besplatne. Prijave se mogu izvršiti putem obrasca na poveznici Prijave na radionice projekta “Stori po svoju”.

Informacije o projektu i radionicama mogu se preuzeti na mrežnim stranicama Općine Kostrena, Centra kulture Kostrena, Grada Rijeke i Grada Kraljevice kao i na Facebook stranici projekta (@stori.po.svoju) i Instagram profilu projekta (#stori.po.svoju).

Polaznici se mogu prijaviti na radionice iz slijedećih područja:

1) Makers radionica; izrada „pametnih“ predmeta od ideje do prototipa. Predviđene su 2 radionice, jedna za djecu osnovnoškolskog uzrasta, a druga za mlade od 15 do 29 godina.

2) Robotika; osnove elektronike i programiranja koristeći mBot, micro:bit i Lego Mindstorms. Predviđene su 2 radionice, jedna za djecu polaznike mlađih razreda osnovne škole, a druga za djecu polaznike starijih razreda osnovne škole.

3) Razvoj IT rješenja; osnove programiranja u  jezicima Python, C++ i Logo, razvoj web stranica i mobilnih aplikacija. Python je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta, C++ učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole i učenicima srednje škole, Logo djeci osnovnoškolskog uzrasta, a razvoj web stranica i razvoj mobilnih aplikacija učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole kao i mladima od 15 do 29 godina.

4) Robotika i programiranje za najmlađe; radionice prilagođene djeci od 3 do 6 godina starosti.

5) Game studio radionice; polaznici ćeizraditi društvenu igru koristeći se raznim strojevima i 3D printerima za izradu elemenata igara, elektroničkim komponentama i mikrokontrolerima za stvaranje dodatne interaktivnosti te programiranjem funkcionalnosti. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.

6) Izrada terenske društvene igre: polaznici će naučiti kako izraditi mobilnu/web igru pomoću proširene stvarnosti i QR kodova koja će uključivati elemente lokalne kulturne i povijesne baštine. Radionica je namijenjena srednjoškolskom uzrastu.

7) Grafički dizajn; teorija grafičkog dizajna, alati za digitalnu obradu fotografija i izradu ilustracija. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike srednje škole, a druga za mlade od 19 do 29 godina.

8) Digitalna fotografija; fotografija i upotreba besplatnih alata za obradu fotografije. Predviđene su 2 radionice, jedna za djecu polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.

9) Digitalna ilustracija; upoznavanje tehnika crtanja i ilustracije te digitalna ilustracija. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike srednje škole i jedna za mlade od 19 do 29 godina.

10) Radionica animacije; vrste i tehnike animacije, tehnike crtanja, digitalna animacija. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike srednje škole, a druga za mlade od 19 do 29 godina.

11) 3D modeliranje radionice; modeliranje 3D objekta, pripremiti i ispis na 3D pisaču. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike od 5. do 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.

12) Maketarstvo; upoznavanje alata za obradu drveta, metala i drugih materijala za izradu maketa. Predviđene su 3 radionice, jedna za polaznike 5. i 6. razreda osnovne škole, jedna za polaznike 7. i 8. razreda, te treća za polaznike srednje škole.

13) Digitalno pripovijedanje; kreiranje digitalne priče. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.

14) Radionica stripa; tehnike i metode crtanja digitalnog stripa. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.

15) Radionica izrade slikovnice; tehnike crtanja i pričanja priče u izradi digitalne slikovnice. Radionica je namijenjena djeci mlađeg osnovnoškolskog uzrasta.

16) Osobni i profesionalni razvoj; uključuje tri vrste radionica, za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, za polaznike srednje škole te za mlade u dobi od 19 do 29 godina.

17) Kako uočiti i odgovoriti na potrebe lokalne zajednice; predviđene su tri vrste radionica, za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, za polaznike srednje škole te za mlade od 19 do 29 godina.

18) Društveno poduzetničke inicijative; predviđene su tri vrste radionica, za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, jedna za polaznike srednje škole te za mlade od 19 do 29 godina.

19) Aktivno građanstvo; predviđene su tri vrste radionica, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, jedna za polaznike srednje škole i jedna za mlade u dobi od 19 do 29 godina.

20) Plesne radionice; predviđeno je 12 radionica za različite vrste plesa (jazz dance, suvremeni ples, show dance, acro dance, urbani dance, klasični balet i drugo). Za svaku vrstu plesa održat će se dvije radionice i to za uzrast od 7 do 11 godina i za uzrast 12+ godina. Radionice mogu pohađati djeca i mladi sa i bez prethodnog iskustva u plesu.

21) Likovne radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta

22) Keramičarske radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta

23) Radionice glazbe; osnove gitare, bas gitare, bubnjeva i pjevanja za polaznike osnovnoškolskog uzrasta

24) Održivi razvoj i društveni angažman za djecu i mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

25) Radionice poduzetništva započet će u prosincu.

Prijavitelj i nositelj projekta “Stori po svoju” je Općina Kostrena, a partneri su Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar kulture Kostrena. Projekt se financira u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Trajanje projekta je od veljače 2021. do veljače 2023.