Započeo program Kina u Kostreni

12. ožujka 2021. | Novosti

Svima poznato Kino u Kostreni, koje se zadnje tri godine održavalo u kolovozu, u 2021. će trajati cijele godine.

Kino u Kostreni, poznat kao KuK, dio je  EU projekta „Kina kao inovativna središta kulture lokalne zajednice“. Projektom se potiču inicijative koje populariziraju kino-prikazivanje na inventivne načine uz dodatne sadržaje. U programu će biti podjednako zastupljeni naslovi za djecu i opću populaciju, a filmovi koje će se prikazivati bit će visoke umjetničke vrijednosti i istodobno komunicirati sa širokom publikom. Naglasak je na europskim filmskim sadržajima i recentnim naslovima.

Predviđena su ukupno 22 filmska naslova, a dio projekcija dječjeg programa imat će i prateća događanja kao što su “Upoznaj filmaša” koje će predstaviti glumca, režisera ili kamermana koji će govoriti o svojem iskustvu i radu na filmu, zatim “Filmski chat” kao razgovor o društveno relevantnoj temi koju otvara film i to pod vodstvom moderatora, potičući djecu u spoznaji da filmovi nisu samo zabava, nego i ogledalo društva. “Filmska analiza” izvrsno će se uklopiti u sadržaje školske medijske kulture, a naći će se tu i dvodnevne filmske radionice za djecu školskog uzrasta kojima će se poticati kreativnost i širiti spoznaja o nastanku filma, kao i gaming događaj na kraju godine i projekta.

U programu za opću populaciju planirano je gostovanje poznatog umjetnika koji će predstaviti svoj najdraži film, a nakon projekcije, slijedit će i razgovor s njim.

Krajnji cilj programa jest potaknuti interes publike za projekcijama „uživo“, za europski i autorski film, kao i popularizacija filmske umjetnosti.

Kino kod nas zajednički je projekt Motovun Film Festivala kao nositelja te partnera Hrvatskog filmskog saveza, Kino otoka Izola (Slovenija), Live Cinema UK (Velika Britanija) i Filmmakers Academy Bologna (Italija). Program sufinancira Europska komisija.